روغن نیمه جامد چیست؟

روغن نیمه جامد چیست؟

روغن نیمه جامد چیست؟ و چه تفاوتی با روغن جامد دارد؟

روغن نیمه جامد چیست؟ روغن های خوراکی را معمولا به دو دسته روغن های مایع و روغن های جامد تقسیم بندی می کنند، اما به تازگی روغنی جدید با عنوان روغن نیمه جامد را بعضی از شرکت ها به بازار عرضه کرده اند که نه به اندازه روغن جامد، جامد است و نه به اندازه روغن مایع، مایع و تقریبا ترکیبی از این دو نوع روغن می باشد. در تولید این روغن (البته بستگی به نوع و برند آن هم دارد) سعی شده که ویژگی ها مثبت روغن های مایع و هم چنین ویژگی ها روغن جامد را دارا باشد.

شنیده ها و آزمایشات حاکی از آن است که این روغن هم برای پخت و پز و هم برای سرخ کردن مناسب است. تا انتهای این مطلب با ما باشید زیرا میخواهیم بیشتر به این روغن بپردازیم.

 

اما اخیرا روغن جدیدی با عنوان روغن نیمه جامد وارد بازار شده که حالت همانطور که از نامش مشخص است حالت نیمه جامد دارد. روغن نیمه جامد با هدف رفع مضرات روغن های جامد نباتی تولید شد تا در کنار آن بتواند ویژگی های مثبت روغن های مایع را هم داشته باشید. خوشبختانه هر دو هدف برای تولید روغن نیمه جامد به دست آمده اما با این حال همچنان روغن های نیمه جامد چندان با استقبال مصرف کنندگان مواجه نشده اند. شاید علت این باشد که هنوز مردم تصور می کنند روغن نیمه جامد همچون روغن جامد مضر است. اما این طور نیست. بلکه روغن نیمه جامد با روغن جامد تفاوت هایی دارد که در ادامه بیشتر در مورد آن ذکر خواهد شد.

روغن نیمه جامد چیست؟

همانطور که در ابتدای این مطلب توضیح دادیم و از نام این نوع روغن مشخص است روغنی که نه بسیار جامد است و نه بسیار مایع و چیزی در میان این دو حالت است. البته ناگفته نماند که این فقط توضیف شکل ظاهری این روغن تازه تولید شده می باشد.

اما علاوه بر تغییر ظاهر در این روغن ساختار درونی آن هم با دیگر روغن های موجود در بازار متفاوت است. یکی از دلایل کمتر استفاده کردن مردم از روغن جامد، وجود چربی ترانس بالا این روغن ها بوده که سعی شده در روغن نیمه جامد این چربی ترانس به حداقل برسد، که این می تواند نقطه عطفی در تولید این روغن ها باشد زیرا دیگر ضرر های روغن های جامد قدیمی را نخواهد داشت.

اما یکی دیگر از ضررهایی که روغن های جامد داشتند و الته دارند وجود اسید چرب اشباع بالا در آن ها بود که باعث بروز بیماری های قلبی و عروقی در مضرف کنندگان می شد و یکی از دلایل مهم کمتر استفاده کردن مردم از این روغن ها بود، ولی تولید کنندگان روغن نیمه جامد سعی کردند این مورد هم در روغن های خود اضلاح کنند و روغنی با اسید چرب اشباع کم به دست مضرف کنندگان برسانند.

 

روغن نیمه جامد چیست؟
روغن نیمه جامد چیست؟

 

اگر مقاله تفاوت روغن مایع با روغن جامد را خوانده باشید در آنجا به فرآیند تولید روغن جامد اشاره شده است، که روغن مایع در طول فرآیندی با هیدروژنه کردن آن به روغن جامد تبدیل می شود. در این روش و فرآیند هیدروژنه شدن بود که باعث می شد اسید های چرب اشباع در این روغن ها بالا باشد، اما در تولید روغن های نیمه جامد دیگر از این روش استفاده نمی کنند و این روغن را طی فرآیندی جدید با تکنولوژی و فرمولاسیونی جدید تولید می کنند تا همانند روغن جامد اسید های چرب اشباع بالا نداشته باشد.

 

ویژگی هایی روغن نیمه جامد

همان طور که در بالا توضیح دادیم و در روغن نیمه حامد سعی شده مضرات روغن جامد به حداقل برسد و ویژگی های خوب روغن جامد را به همراه داشته باشد که به صورت موردی به آن می پردازیم

 

اسید چرب اشباع پایین

یکی از اصلی ترین تغییراتی که در روغن نیمه جامد به وجود آمده، اسید چرب اشباع پایین آن می باشد. در فرآیند تولید این روغن دیگر از هیدروژنه استفاده نمی شود و با تکنولوژی ها جدید تولید می شود که باعث اسید چرب اشباع پایین این روغن است. اسید چرب بالا می تواند باعث بروز بیماری های قلبی و عروقی باشد که با حل این مشکل در روغن نیمه جامد می توان اسید چرب اشباع پایین آن را یک ویژگی مثبت تلقی نمود.

 

چربی ترانس کم

روغن های جامد دارای میزان زیادی چربی ترانس بودند که می توان آن را یکی از دلایل استفاده نکردن آن نامید، اما در روغن نیمه جامد این چربی ترانس به حداقل زسیده است و می توان با خیال راحت تری نسبت به روغن جامد از آن استفاده کرد.

حرارت پذیری بالا

نقطه دود و حرارت پذیری یکی از اصلی ترین شاخصه های هر روغن خوراکی می باشد. روغن های جامد همیشه دارای مقاومت بالایی در برابر حرارت بودند و یکی از اصلی ترین دلایل علاقه آشپزانی که هنوز از روغن جامد استفاده می کنند همین است. در روغن نمیه جامد نیز این شاخصه به خوبی حفظ شده و این روغن هم مقاومت بالایی در برابر حرارت دارد.

 

عطر و طعم مطلوب غذا

یکی از مصرف کنندگان اصلی روغن جامد رستوران ها و قنادی ها هستند و اگر از آشپز هایشان سوال کنید که چرا از روغن جامد استفاده می کنید قطعا در پاسخ به سوال شما خواهند گفت که عطر و طعم غذا با روغن جامد بهتر می شود. اگر از بزرگتر ها که در سال های اخیر با روغن جامد هم سوال کنید دقیقا چنین پاسخی دریافت خواهید کرد. پس یکی از فواید  و ویژگی های روغن جامد عطر و طعمیست که به غذا می دهد. و این خاصیت مهم در روغن نیمه جامد نیز حفظ شده و دقیقا مثب روغن جامد به غذا عر و طعم خوبی می دهد.

 

ماندگاری بالا

ماندگاری بالا یکی از ویژگی های بسیار خوب روغن جامد می باشد. این ویژگی هم برای تولید کننده روغن و هم برای مصرف کننده روغن بسیار حائز اهمیت است. روغن جامد در اکثر شرایط محیطی سالم باقی می ماند، در حالی روغن های مایع ممکن است در شرایط مشابه و قرار گیری در برابر اکسیژن به سرعت فاسد شود. اما روغن جامد دقیقا مانند روغن جامد دارای ماندگاری بالایی است و بدیهی است که جامد بودن این روغن در این ویژگی تاثیر گذار است.

 

تفاوت های روغن نیمه جامد با روغن جامد

قطعا تا اینجا متوجه تفاوت روغن جامد و روغن نیمه جامد شده باشید، اما اگر بخواهیم یک توضیح تکمیلی برای این تفاوت ارائه کنیم این است:

روغن نیمه جامد دارای تمام ویژگی های مثبت روغن جامد مثل: حرارت پذیری بالا، عطر و طعم مطلوبی که به غذا می دهد ،ماندگاری بالا و … می باشد و هیچ کدام از مضرات آن که باعث شده مصرف آن خیلی کم شود را ندارد، مثل اسید چرب اشباع بالا و میزان چربی ترانس بالا.

با این توضیحات اگر شما به روغن جامد علاقه دارید و فقط بخاطر مشکلاتی که می تواند برای بدن به همراه داشته باشد آن را مصرف نمی کنید روغن نمیه جامد گزینه مناسبی است

 

آیا روغن نیمه جامد برای سرخ کردن مناسب است؟

همان طور که گفته شد روغن جامد و نیمه جامد دارای مقاومت بالایی در برابر حرارت دارند و اگر بخواهیم علمی تر بگوییم تقطه دود بالایی دارند. و روغنی برای سرخ کردن مناسب است که این شاخصه را داشته باشد.

با این تفاسیر روغن نیمه جامد می تواند گزینه مناسبی برای سرخ کردن باشد.

اما طبق گفته برخی از متخصصین گفته شده آن قدر ها هم که در مورد روغن نیمه جامد گفته نی شود بی ضرر و بی آسیب نیست، و می توان گفت فقط در مقایسه با روغن جامد بهتر است و اگر بخواهیم این روغن را با روغن مایع مقایسه کنیم ترجیح، روغن مایع است و برای سرح کردن نیز روغن مایع سرخ کردنی.

البته ناگفته نماند روغن مایعی هم در بازار هست که حتی مضرات بیشتری از روغن نیمه جامد داشته باشند اما منظور ما روغن مایع با کیفیت و مورد اعتماد مانند روغن های مانیاد است.

اگر بخواهیم یک روغن را برای سرخ کردن های عمیق به شما معرفی کنیم قطعا آن روغن سرخ کردنی مانیاد است.

روغن سرخ کردنی

روغن مایع یا روغن نیمه جامد

گفتنی است متخصصینی که در این مورد پژوهش می کنند اعلام کرده اند که مصرف روغن به صورت جامد در کل مناسب نیست و بهتر است از روغن مایع استفاده شود. البته با توجه به توضیحات بالا اینطور نیست که روغن نیمه جامد دقیقا مانند روغن جامد مضر باشد خیر. روغن نیمه جامد در مقابل روغن جامد خیلی بهتر و کم ضرر تر است.

اما با افتخار و اطمینان میتوانیم بگوییم بهترین روغنی که می توانید برای پخت و پز و سرخ کردن استفاده کنید روغن های مانیاد می باشد.

محصولات مانیاد تماما سلامت محور بوده و زیر نظر متخصصان تولیئ شده و بسیار برای سلامتی مفید است.

 

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

محصولات مانیاد

آخرین مقالات